Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

H ιστορια της θρυλικης εταιριας παιχνιδιων LYRA! 1ο Μερος

O Μαρκος Λυρας ξεκινησε το 1948 με χαρτινα παιχνιδια,δημιουργωντας το 1950 μια μικρη οικοτεχνια.Στην αρχη τον βοηθουσε ο αδερφος του.Αργοτερα γυρω στο 1953-1954 ο Μαρκος Λυρας μαζι με τους 2 γιους του,κυριως τον Νικολαο,μπηκε στο τσιγκινο παιχνιδι,δημιουργωντας μια μικρη βιοτεχνια παιχνιδιων,σε ενα υπογειο 60 τ.μ. στην οδο Πετρας 12 στον Κολωνο.
Τον πρωτο καιρο ο Νικος μαζι με τον αδελφο του πηγαιναν στην Κοκκινια,εκει που μοιραζαν τα γαλατα στα σχολεια και μαζευαν με ενα καροτσι τις αδειες κονσερβες.
Απο τα πιο γνωστα παιχνιδια ηταν το ΤΕΧΑΣ,μια αμαξα με δυο αλογα,η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ,το ΜΥΛΑΡΑΚΙ και διαφορα κουρδιστα αυτοκινητακια.
Καθε χρονο ειχαν την δυνατοτητα να βγαζουν μονο δυο νεα παιχνιδια,γιατι ηταν δυσκολη η κατασκευη τους,ιδιαιτερα των καλουπιων,τα οποια φτιαχνονταν στην Ελλαδα.
Οι περισοτεροι καλουπαδες δουλευαν στους Αγιους Αναργυρους στον αριθμο 301.
Τους μηχανισμους τους εφτιαχνε αρχικα ο Γ.πριφτης.
Οταν γυρω στο 1956-1958 ο Νικολαος πηγε με τον πατερα του στον Πριφτη,για να συνεργαστουν στους μηχανισμους,εκεινος αρνηθηκε,γιατι συνεργαζοταν με τον Ανανια Ανανιαδη.
Τοτε πηγε ο μεγαλυτερος αδελφος στη Γερμανια,εκπαιδευτηκε σε ειδικο εργοστασιο κατασκευης μηχανισμων και εφερε τρια μηχανηματα για τα γραναζια,τα ελατηρια και για τις κασες.
Eτσι καταφεραν να κατασκευαζουν οι ιδιοι τους μηχανισμους.
Η φιρμα τους,LYRA,παντα με λατινικα γραμματα και με σημα ενα γραναζι,ηταν κατι που τους θυμιζε αυτην την επιτυχια τους...

Συνεχιζετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου